Szakirodalom

A siklóernyő kupola stabilitása PPG startok során

Szabó Péter

A siklóernyő kupola stabilitása

PPG startok során

2018.07.

Repüljetek szabadon!

REPÜLJETEK SZABADON!

Szabó Péter

2017.

 

A repülés veszélyesnek látszó tevékenység.

A veszélyes területeken az ember ösztönösen óvatosan viselkedik.

Az óvatos viselkedés egyik jellemzője, a: „járt utat a járatlanért el ne hagyj!” elv.

PPG kötelék alapismeretek

PPG

KÖTELÉK

alapismeretek

Szabó Péter

2017.06.

 

PPG kötelékrepülés alatt azt értem, hogy legalább 2 pilóta, előre megbeszélt módon, azonos tervvel, egy időben, együtt repül meg egy útvonalat.

Nagykötelék, ha legalább 4 vagy annál több pilóta repül együtt.

Felhőúton Hátimotorral

A könyv egy PPG témájú, „vegyes egyveleg”. Az elmúlt 12 évben született – nagyrészt az interneten is már megjelent - PPG témájú írásokat gyűjti egybe. Ismertetők és túraleírások, oktató jellegű tanulmányok. Szerepel benne több új, eddig még máshol meg nem jelent írás is a PPG felszállásról, leszállásról és a kényszerleszállásról, valamint a végén egy 222db-os válogatott eseménylista.

Motortartó heveder kopás

Hátha még valakinek ilyenje van, nálunk korábban sok ilyen típus repült... Azt tapasztaltuk, hogy a régi típusú (két részre szedhető keretes) Parapower Solo motorok (amelyikeknél még gyárilag van rezgéscsillapító hátpárna felszerelve), motortartó hevederei az átlagnál jobban kopnak.

Motor Indítás

A hátimotor földi járatásának biztonsági szabályai. A hátimotoros siklóernyős repülés veszélyei nem a levegőben kezdődnek!

Hátimotoros eseménylista

Gödöllői Münchausen Szabó Péter hazafelé tartott a mezőről, amikor egy furcsa repülő szerkezet húzott el a feje felett: egy ejtőernyőszerű kupola alatt lógott a pilóta és a hátán légcsavar forgott. Ez az ördögi szerkezet annyira megmozgatta a fantáziáját, hogy amint hazaért, leült a számítógépe elé, és azon nyomban kitalált több mint 100 eseményt, ami ilyen repülőeszköz üzemeltetése közben előfordulhat. Mivel ez egy elég fiatal sport, az események kitalálása közben nem csak a közvetlen környezetére gondolt, hanem egy kicsit tágabb horizonton tekintett szét. Olvassák haszonnal mindazok, akik ilyen gépet birtokolnak, vagy a birtoklását tervezik.

Légi régészet

Majd minden embert lenyűgöznek a híres Nasca vonalak Dél-Amerikában, azok a csodálatos jelek és rajzok, amiket csak magasból, repülőgépről lehet igazán látni és értelmezni. Állat- és emberábrázolások, kolibri és majom sziluettek, hosszú-hosszú egyenes vonalak látszanak a kősivatagban fölülről úgy, hogy a földfelszínen szinte semmi sem árulkodik a jelenlétükről. Még ma is rejtély, hogy pontosan kik és milyen célból alkották meg ezeket a csodálatos jeleket és egyáltalán hogy voltak képesek olyan rajzokat készíteni, amiket csak a magasból lehet fölfogni, értelmezni! A repülés által nagyon sok olyan jelenséget észre lehet venni a földfelszínen, amit a földről egyáltalán nem látni.

Napnyugta táblázat

Napnyugta táblázat UTC Time Budapest
Napnyugta nem akkor van, amikor a Nap leszáll...!

 

Syndicate content
Clicky Web Analytics