Szakirodalom

Mennyi idő alatt nyílik ki egy mentőernyő?

Szabó Péter

„MENNYI IDŐ ALATT NYÍLIK KI EGY MENTŐERNYŐ?”

2018.04.

A fenti kérdést kaptam nemrégen a honlapunk egyik olvasójától. Vagyis pontosabban: azt a visszajelzést kaptam, hogy erre a kérdésére nem találta meg a választ a honlapunkon.

Kicsit gondolkodtam, aztán elhatároztam, hogy ez lesz az a téma, amiről legközelebb írni fogok. Mivel a siklóernyős pilóták több, mint 95%-a körkupolás mentőernyővel repül (saját becslés alapján), az írásban a körkupolás mentőernyőkről írok.

Ereszkedés két kupolával

Szabó Péter

ERESZKEDÉS KÉT KUPOLÁVAL

lehetőségek és esélyek a mentőernyő alatt

2017.12.

 

Időnként játszunk azzal az egyesületben, hogy valaki feldob egy érdekes videót és közösen elemezzük azt. A legutóbbi videó elemzős játékunk során egy olyan videót elemeztünk, ahol a pilóta nagyon magasan nyitott mentőernyőt (felhőben), és közel 8 percen át, több ezer métert ereszkedett a mentőernyője alatt. Végül egy tisztás szélétől néhány tíz méterre egy fára érkezett meg.

Miért nem szeretem az ülőlap alatti mentőernyő elhelyezést?

Szabó Péter

MIÉRT NEM SZERETEM

AZ ÜLŐLAP ALATTI MENTŐERNYŐ ELHELYEZÉST?

 2014.02.

Tapasztalataim szerint, az elmúlt években a beülő gyártók döntő többsége az ülőlap alatti (fenék alatti) mentőernyő elhelyezést alkalmazza. Ennek biztosan vannak előnyei is, hiszen ott nem zavar, jól el van dugva, szinte észre sem lehet venni, nem okoz plusz légellenállást (menetirányra merőleges keresztmetszet növekedést).

A 13+1 leggyakoribb kérdés a mentőernyőről

SZABÓ PÉTER

A 13+1 LEGGYAKORIBB KÉRDÉS

A MENTŐERNYŐRŐL

2014.01.

Az elmúlt években sok helyen, sok mentőernyőt hajtogattam már és ezek közben sok-sok emberrel beszélgettem a mentőernyőkről. Most arra gondoltam, hogy összegyűjtöm és megválaszolom a leggyakoribb kérdéseket, amiket kapni szoktam. 

A válaszokat egy tömör válasszal kezdem, aki nem akar időt tölteni ezzel, az csak azt olvassa el. Aki ráér, az olvasson bele a részletekbe, a magyarázatokba is.

A válaszok a saját szubjektív véleményemet tükrözik, lehet vele vitatkozni, lehet nem egyetérteni.

Mentőernyők nyitási módszerei és a siklóernyős kézi kidobásos technika korlátai (kiegészített változat 2.)

 Az elmúlt hónapok során több siklóernyős barátom is megkeresett olyan kérdésekkel, hogy egy-egy általa látott videón, vagy éppen neki, élőben (biztonságtechnikai tréningen), miért nem nyílt ki a mentőernyő? A választ megkapták, elmondtam, hogy szerintem miért nem működött a mentőernyő az adott helyzetekben. Azonban, miután már több ilyen esettel találkoztam viszonylag rövid időn belül, kicsit jobban utánanéztem a kérdésnek, és rá kellett jönnöm, hogy eddig nem foglalkoztunk kellően egyes problémákkal, amelyek (ezek szerint) nem is olyan ritkák. Vannak ugyanis bizonyos esetek, amikor a mentőeszközünk egyszerűen alkalmatlan a helyzet megoldására. Ezért született meg ez az írásom. Ha pedig már nekiálltam, akkor bővebben kiveséztem a nyitási technikák kérdését is.

Tanácsok a siklóernyős mentőernyők használatához

1985. óta, vagyis ennek az írásnak a készítése idején a huszadik éve repülök. Ejtőernyőzéssel kezdtem, majd fokozatosan átálltam a siklóernyőzésre. A körkupolás ernyők és a mentőernyők témája már régóta különösen érdekelt. Ezt az érdeklődést még az ejtőernyős múltamból hoztam magammal. Minden ezzel kapcsolatos információt mindig nagyon figyeltem, gyűjtöttem az esetleírásokat, a beszámolókat, a videó felvételeket, a szakirodalmat. A sok száz siklóernyővel repült órám során két olyan vészhelyzet adatott meg nekem, amelyet mentőernyő használattal kellett megoldanom.

A DHV mentőernyő-választással kapcsolatos ajánlásai

A 127-es DHV infoban nyilvánosságra hozott, 2003. évi siklóernyős baleseti statisztikában a mentőernyővel történő földetéréskor bekövetkező sérülések okairól volt szó. Kiderült, hogy a mentőernyők túl nagy terhelése nagyon durva földetéréshez, és olykor igen súlyos sérülésekhez vezetett. Felmerült az igény arra, hogy az összes DHV alkalmas mentőernyő súlyhatárai egy helyen összehasonlíthatóvá váljanak. Az alábbi táblázatban ezek a súlyhatárok szerepelnek...

A mentőernyő "V"-be állása

A mentőernyő kinyílása utáni "V"-helyzet, - ami a mentőernyő függőleges tengelye és a részben, vagy teljesen nyitott siklóernyő kupola függőleges tengelye közötti szögre utal, a mentőernyővel történő földetérés egyik fő zavaró tényezője. Ebben az írásban az ezzel kapcsolatos tudnivalókra szeretnék rávilágítani

Újabb gondolatok a Rogalló mentőernyőkről

Akik ismernek, azok bizonyára sejtik, hogy továbbra is figyelemmel kísérem a mentőernyőkkel kapcsolatos fejleményeket. Sok emberrel beszélgetek mentőernyős ügyekben, sokaknak hajtogatok mentőernyőt, több felszerelés forgalmazóval is kapcsolatban vagyok, időnként mentőernyőket tesztelünk. Örömmel tapasztalom azt, hogy az utóbbi időkben kicsit megélénkült az érdeklődés a(z egyik) kedvenc témám iránt...

PZP-89 Gondolatok az irányítható mentőrendszerről

Több sporttársam is fordult már hozzám azzal a kérdéssel, hogy mi a véleményem a PZP-89-es siklóernyő mentőernyőről. A téma többet ér annál, mintsem hogy elintézzük pár sorral. Noha felmérésem és becslésem szerint nem túl sokan használják ezt a típust, megéri, hogy rászánjunk pár percet. Írásom azok számára is érdekes lehet, akik nem PZP-t használnak, de érdekli őket a mentőernyők témája.

Syndicate content
Clicky Web Analytics