Repülőorvosi vizsgálat

Repülőorvosi vizsgálat

Frisítés (2017.07.):

Mint azt bizonyára mind tudjátok, az repülőorvosi vizsgálat (Class2 és LAPL) díja eddig két tételből állt össze.

Az orvosi vizsgálat költségeit az orvos határozza meg és jelentős eltérések vannak az egyes helyek között, tehát nem mindegy, hogy hova megyünk.

A hatóságnak fizetendő díjat kormányrendelet szabályozta.

Ez utóbbit törölték el 2017.június 19-től, tehát ettől kezdve hatósági díj nincs, csak az orvosnak kell fizetni a vizsgálatok díját.

 

Bevezetés:

Ez az írás nem helyszín javaslat, csak egy általános tájékoztató egy konkrét orvosi vizsgálat kapcsán.

 

Elöljáróban:

A helyszín: Budapest IX. ker. Gyáli út 17. V. épület
Tel: (06 1) 280-6809
Minden fontos információ megtalálható a honlapon: www.repuloorvos.hu
Az első vizsgálatnak 12.450 forint az ára és csekken be kell még pluszban fizetni a Nemzeti Közlekedési hatóságnak 7900 forintot. Az engedélyt postán küldik ki azt követően, hogy a hatóság megkapták az orvosi vizsgálat eredményét.
Az engedély meghosszabbítása ugyancsak 12.450 forint orvosi költséggel jár, de a hatóság felé akkor már csak 4000 forintot kell befizetni.
Az orvosi engedély 40 év alatt öt évig érvényes, míg 40 év felett két évre adják meg. A szabályozás úgy módosult, hogy aki a vizsgálat idején betöltötte a 37. életévét, annak csak 42 éves koráig adják ki az engedélyt, míg aki nem töltötte be, annak öt év marad a határnap.

"A www.reporvos.hu weboldalon keresztül, vagy telefonon lehet bejelentkezni a Merényi Gusztáv kórház területén külön épületben berendezkedett rendelőbe. Én telefonon jelentkeztem be, és beszéltem Melles doktorral is, aki segítőkész volt már telefonon keresztül is.

A vizsgálat napján fél nyolckor kellett megjelenni, ahol az alap adatok felvétele után azonnal átküldtek a kórház területén, 2-3 tömbbel odébb működő laborba vérvételre, ahol teljes vérkép vizsgálatot végeztek egyébként. Ez volt az egyetlen vizsgálat, amikor el kellett hagyni a reporvosi rendelőt. A vérvétel után visszamentem, és rövid várakozás után Melles doktor megtartotta az első ismeretetést, hogy mi is fog történni. Ez már a könyvtárszobában történt, ahol egyébként repülős folyóiratokat, könyveket lehetett olvasgatni a várakozás alatt, de akár wifi kapcsolat is rendelkezésre állt volna, ha valaki nem bírja net nélkül :-) .
A vizelet vizsgálatot helyben csinálják meg, a minta leadására több óra áll rendelkezésre.
Utána sor került egy vérnyomásmérésre, súly és testmagasság mérésére, EKG vizsgálatra, kilégzés erejének a vizsgálatára, majd visszatértünk a könyvtárszobába. Ezek után a szakorvosok megérkezésekor szólítottak minket egyesével. Sor került szemészeti vizsgálatra, ugyanolyan alapossággal, mint egy sima szemészeti szakrendelésen, majd fül-orr- gége vizsgálatra, megnézték a fogainkat, belgyógyász végigkopogott- nyomkodott, és végül sebész szakorvos is megvizsgált mindenkit, és kikérdezett a panaszainkról.
Közben az ott telepített 5 számítógépen sort kerítettünk az NKH felé az adatközlésre, amit leellenőriztek és kinyomtattak, valamint el is küldték elektronikus formában, ha jól gondolom. A vizsgálatok végeztével egy kis olvasgatás után Melles doktor mindenkivel egyesével megbeszélte a kapott eredményeket, és a fizetés, számla kiállítása után (ez a titkárságukon történt) távozhattunk. A rendelőt kb. 13 óra körül hagytam el, tehát fél napig tartott kb.

Az egész vizsgálatsorozat nagyon gördülékenyen folyt, segítőkészek, kedvesek voltak. Nekem ezzel még nem ért véget itt a dolog, mert korábban vesekövem volt már (és mivel ezt be is vallottam :-), valamint a vesekő kizáró ok,) elküldtek még hasi ultrahangra, amit sajnos a Merényiben nem tudnak megcsinálni, így ezt egy nappal később intéztem el egy magánrendelőben. Persze a magánrendelő nem feltétel, de az ÁEK-ban, vagy akár a diagnosztikai központban csak februári időpontokkal rémisztgettek. Erről a negatív leletet elfaxoltam nekik, és szerintük kb. 10 napon belül várható, hogy a hatóság postán kiküldi az orvosi igazolást.

Ha anyagilag nézzük, akkor nekem (első alkalom) 12 450 HUF volt a vizsgálat, és 7 900 HUF még, amit átutalással vagy csekken kellett fizetni a hatóságnak.
Párom gondolkodik rajta hogy magát siklóernyősnek álcázva ( :-) ) elmegy a vizsgálatra, mert szerinte ennyit megér egy ilyen komplex kivizsgálás, ami ráadásul nem vesz igénybe csak kb. fél napot. Azt hiszem, osztom a véleményét. Ő a hatóságnak persze nem fizetne, neki nem kell a hivatalos papír."

2010.Január

Clicky Web Analytics