Turista biztonsági tanácsok

TURISTA

biztonsági tanácsok

Hasonló írás: Női önvédelmi tanácsok

 

1. Hallgass az ösztöneidre! Vedd figyelembe, mit sugallnak az érzéseid.

Ha valamilyen ismeretlen oknál fogva egy bizonyos helytől vagy személytől végigfut hátadon a hideg, azonnal távozz. Tudatosan is használd az ösztöneidet, és próbáld fejleszteni őket.

2. Ne felejtsd, a lopások legnagyobb része a megérkezés utáni első 24 órában történik, amikor az utazó a legjobban ki van szolgáltatva a helyi körülményeknek. (Saját tapasztalat alapján: vagy a hazaindulás előtti utolsó órákban (szállodában, repülős utazásnál), amikor tudják, hogy pár óra múlva el kell menned, nem fogsz tudni már intézkedni sem).

3. Ha nem érzed magad biztonságban egy ismeretlen országban, városban vagy faluban, akkor első sétádat anélkül tedd, hogy bármiféle érték lenne nálad; aztán már lehet értékes holmival is útra kelni.

4. Ne állj meg az utcán térképet böngészni vagy eligazítást kérni. Ez egyértelművé teszi, hogy turista vagy. Inkább keress egy nyüzsgő üzletet, ahol megnézheted a térképet.

5. Ne vigyél magaddal kamerát vagy más egyéb értéket olyan táskában, amelyen fel van tüntetve a márkanév. Inkább egy egyszerűbb táskát válassz  vagy valami kevésbé feltűnő tartót. Ajánlatos a fényképezőgéped vagy más egyéb drága elektronikus eszközöd márkanevét fekete matricával leragasztani, így az valami olcsó gépnek látszik.

6. Ne viselj ékszert a szegényebb országokban vagy olyan helyeken, ahol sok bűncselekmény történik.

7. Szerezz be egy biciklizárat, ezzel könnyen rögzítheted a táskád út közben, például a vonaton a bőröndöt a poggyásztartóhoz, s nyugodtan szundikálhatsz.

8. Éjszaka a szállodában helyezz az ajtód elé egy üveget (a szájára állítva) vagy támassz az ajtónak egy könnyen felboruló széket.

9. Utazáskor vigyél magaddal egy kis zseblámpát (még jobban használható egy fejlámpa) és tartsd magadnál éjszaka a szobádban is.

10. Sose fogadj el senki idegentől vagy helyben megismerttől csomagot, ajándékot és különösen ne vállald ezek kézbesítését... 

11. Vigyázz az álrendőrökkel, akik a személyi igazolványodat akarják látni; kérd meg őket, igazolják magukat; hívj egy másik egyenruhás rendőrt, ha ez lehetséges - és sose add át eredeti útleveled, csakis a másolatot! (Fénymásolva vidd magaddal, az eredeti maradjon a hotelszéfben! De az is megfelelő, ha nálad van az eredeti is, és csak akkor veszed elő, ha látod már, hogy valóban igazi rendőrökkel találkoztál. És végig legyél nagyon udvarias.) Ha még mindig nem tágítanak, ajánld fel, hogy elmész velük a rendőrkapitányságra, de sose engedd őket az autódba!

12. Vigyázz a turista-tolvajokkal, gyakran rosszabbak, mint a helyiek!

13. Keress egy saját taxisofőrt, és ne menj el az elsővel, aki felajánlja magát; a legtöbb országban előfordul(hat), hogy bárki taxi jelzést téve autójára taxisnak adja ki magát.

14. Bárhova is mégy, mindig legyen nálad az adott ország valutájából kis címletben, némi gond támadhat abból, ha úgy ülsz taxiba, hogy a legkisebb bankjeggyel, ami nálad van, fedezni tudnád a taxisofőr 3 havi fizetését!

15. Ha nem gondoskodhatsz hátizsákod megóvásáról, és éppen a tömegben állsz, például a piros lámpánál, mozogj előre és hátra a táskáddal úgy, hogy senki ne érhessen hozzá anélkül, hogy észre ne vedd, ha társasággal utazol, kölcsönösen figyeljétek egymás táskáját.

16. Ha valami szokatlan történik, gondolj arra, hogy lehet, ez csak figyelemelterelés, hogy rászedjenek, légy extra óvatos és tartsd szem előtt és kézben értékeidet.

17. Bármi kínos esetet élsz is át, ne ess pánikba, ez sosem segít és gyakran fokozza az erőszakot.

18. Külföldön sohase hangoztasd az állampolgárságod, és ne taglald a vagyoni helyzeted.

19. Legyen a nyakadban egy kis síp, ezzel jelezheted a többieknek, ha megtámadtak és talán elriasztja a támadót is.

20. Ne feledd, a tolvajok ragadózókként csapnak le áldozatukra: a gyengéket választják. Így, ha biztos vagy abban, hogy értékeidet nehéz lenne megszerezni, már nincs is semmi baj. Nagyon sok naiv turista van, akik könnyen válnak áldozattá, kár értük, jó nekünk...

 

Repülőn:

Biztonság: Van, aki a gép orrára esküszik, mások a hátuljára, megint mások szerint a szárnyak között ülni a legbiztonságosabb, hiszen az a gép legerősebb része. A nagy légitársaságok közül a legtöbben azt állítják, az egyik ülés éppen olyan biztonságos, mint a másik. Valójában mindig az adott probléma határozza meg, hogy a gép melyik része sérül jobban, viszont a statisztika azért érdekes arányokat mutat. A Popular Mechanics magazin 1971 és 2007 között az ülések biztonsága szerint elemezte az összes repülő-balesetet, eszerint: a túlélési arány a hátsó részben 69, a szárnyak között 56, a gép elején 49 százalék volt.

 

Nőknek egyedül:

Tipp - Hölgyeim... és uraim... a magányos utazóra nem kevés veszély leselkedik. Jobb ezekről tudni, még okosabb elejét venni.

1. Ha környezetedben nőt látsz vagy nőt gyerekkel, máris kevésbé kell aggódnod. Különösen éjszaka. Ha viszont mindenütt csak férfiakat, azonnal állj tovább.

2. Nem árt olyan kulcskifejezéseket megtanulnod az adott ország nyelvén, mint segítség vagy eltévedtem. Esetleg azt, hogy Tűz van! Mert ha ezt kiabálod, mindenki kíváncsian odafigyel. A segítség-re meg lehet, hogy elfordulnak.

3. Attól függetlenül, hogy házas vagy-e vagy sem, viselj karikagyűrűt.

4. Viselj napszemüveget, hogy elkerüld a vizslató tekinteteket. Az emberek átnéznek a másikon, ha nem tudnak vele szemkontaktust kialakítani.

5. Ha egy férfi tolakodó lenne, közöld vele, hogy éppen a férjed várod, vagy cirógasd meg a hasad, ezzel jelezve, hogy áldott állapotban vagy.

6. Ne böngészd a térképet nyilvánosan. Inkább próbáld meg előre memorizálni, vagy nézegesd egy kávéházban vagy a hotelszobában.

7. Ha pihenni szeretnél, keress egy eldugott sarkot, és ne nézz senki szemébe - tartsd a csomagot magad mellett, és vágj morcos képet.

8. Állj kapcsolatban a nagykövetséggel. Ha nagyobb utazásra készülsz vagy egy veszélyes helyre utazol, mindig legyen nálad egy lista a helyi nagykövetségek címéről, telefonszámáról és hívókódjáról…

9. Mondd meg barátaidnak, mikor számíthatnak a hívásodra, és add meg nekik a nagykövetség számát, a hotelek számát és címét is. Útitervedről is tájékoztasd őket.

10. Ne hordj fejhallgatót. Figyelmetlenséged ugyanis bárkinek jó alkalom lehet.

11. Ne hordj övtáskát. Csak a turisták hordanak övtáskát (bárki megragadhatja a kezed, míg a bűntársa leszakítja a táskát).

12. A legbiztonságosabb a felső zsebben vagy a cipőben tartani a pénzt, de akadnak, akik a melltartóhoz rögzített pénzes erszényre esküsznek.

13. Mindig csak annyi pénzt hordj magadnál, amennyire biztosan szükséged lehet.

14. Csatlakozz más nőkhöz a keleti bazárokban. Elég, ha látszólag teszed, a másiknak nem is kell tudnia.

15. Mikor nyilvánvalóan egyedül utazol, kerülve a férfiak zaklatását, ülj egy idősebb hölgy vagy egy szerelmes pár mellé.

16. Úgy menj, mintha tudnád, hova tartasz. Különböző tanulmányokból kiderül, hogy ha magabiztosnak és keménynek mutatkozunk, az emberek kevésbé próbálnak becsapni bennünket.

17. Még sötétedés előtt érkezz meg. Éjszaka bezár minden, az utcák elnéptelenednek, a szállodák pedig megtelnek. A legutolsó, amit kívánhatsz, hogy elakadj és szállás nélkül maradj a sötétben, fáradtan, eltévedve.

18. Konzultálj a helyiekkel. Menj be egy üzletbe, kávéházba vagy bárhova, ahol hozzáértő nőket találni, és kérdezd meg őket, hova mennek, ha egyedül esznek. Nagyszerű javaslatokat kaphatsz, s talán még egy vacsorapartnert is.

19. Elegyedj beszédbe a személyzettel. Ha találsz egy olyan helyet, ahol barátságos a pincér vagy a csapos, beszélgess velük, majd térj vissza másnap. Ismerősként fognak üdvözölni, s ezt a környezet is érzékeli.

20. Kerüld az olyan éttermet, amely tele van nagy társaságokkal. Nincs rosszabb, mint szerény vacsora fölött ücsörögni egy nagy társaságban, ahol mindenki jól szórakozik, kivéve téged.

21. Foglald el magad. Mindig legyen nálad magazin, könyv vagy papír, amire írhatsz, hogy mindig elfoglalhasd magad (vagy legalább is annak látszódj).

22. Böngészd végig a helyi honlapokat, mielőtt útnak indulsz. Újságokból vagy akár az interneten informálódj arról, mi is történik. A tervezés során vedd figyelembe az ünnepeket és egyéb rendezvényeket - ez újabb alkalom arra, hogy hasonló érdeklődésű emberekkel találkozz.

23. Csatlakozz turistacsoportokhoz. A városnéző utakkal két legyet üthetsz egy csapásra: eljuthatsz olyan helyekre, ahova egyedül nehéz lenne, ugyanakkor találkozhatsz más turistákkal, utazókkal.

24. Mindig könnyebb férfiakkal ismerkedni, mint nőkkel, de arra figyelj, hogy a találkozót nyilvános helyre beszéld meg. Sose menj fel egy férfi lakására csak azért, mert szórakoztató.

25. Éjszaka ne menj sehova egyedül. Kerüld az üres bárokat és az ócska lebujokat.

26. Legyél különösen udvarias. Egy nőnek, aki egyedül van, mindenki segíteni akar, és kétszer jobban akarnak segíteni neki, ha azt mondja, kérem és köszönöm.

27. Öltözz konzervatívan. Ha egy vallásos országban jársz, ne mutass túl sokat - viselj hosszú nadrágot vagy szoknyát, magas nyakú inget hosszú ujjakkal. Vigyél magaddal egy kendőt a hajadra.

28. Sötétebb színű ruhákat hordj. A világos színekből egyből kiderül, hogy turista vagy. De ugyanakkor talpig feketében sem a legjobb, hiszen a fekete elnyeli a napfénysugarakat, ami nem túl praktikus a meleg klímában.

29. És ha tényleg egyedül érzed magad, egyáltalán nem szégyen hazatelefonálnod vagy beülni egy internet-kávéházba.

30. Hagyd otthon a tűsarkút. Egyáltalán nem praktikus a gyalogtúrákhoz, és gondokat is okozhat a régi városrészek macskakövein. Ráadásul nagyon valószínű, hogy bálokra nem leszel hivatalos.

 

Szállodában:

1. Minél kisebb egy szálloda, annál barátságosabb. Egy kis szállodában a személyzettel könnyen alakíthatsz ki közvetlen viszonyt. S jobban figyelnek a vendégre is. Ha felfedező útra indulsz, érdemes magaddal vinned a szálloda névjegykártyáját, telefonszámát. Ha eltévedsz, se érzed magad tanácstalannak. 

2. A forgalmas városrészek biztonságosabbak, de a szálloda kiválasztásánál vedd figyelembe, éjszaka az irodaházak bezárnak, az irodanegyedek kihaltak. 

Járókelőkkel inkább az éttermek, szórakozóhelyek környékén találkozhatsz. Természetesen a forgalmas negyedekben a tömegközlekedés is sokkal jobb.

3. Ha nem ismered a hotel elhelyezkedését, nézz utána fórumokon, a tripadvisor.com-on, a hivatalos idegen nyelvű leírásokban, a GoogleMap fotóin, a YouTube-on, és a szálloda saját weboldalán.

4. Amikor szállást foglalsz, győződj meg arról, hogy kórház, tűzoltóság, rendőrség, mentőállomás van-e a közelben. Bár nélkülözhetetlenek vészhelyzet esetén, nagyon zavaró, mikor az éj közepén felbőg a sziréna. És persze egy remek latinos szórakozóhely is megkeserítheti édes álmaid. Akár rá is kérdezhetsz: És egy jó diszkó van a környéken? Ha igen a válasz, eszedbe se jusson kivenni a szobát.

5. A bejelentkezésnél kizárólag a vendégre tartozik a szoba száma, s senki másnak nem kell tudnia semmilyen információt a bejelentkezőről. A recepció környékén akadhatnak olyanok, akik nem a bejelentkezéssel vannak elfoglalva. Hanem a vendéget figyelik.

6. Kérj olyan szobát, ahol van az ajtón kukucskáló.

7. A hotelszobába lépve, miután ledobod a csomagjaid, ne ess  össze a fáradtságtól, előtte vess egy pillantást a folyosóra és keresd meg a vészkijáratot is. Mindez egyetlen percet igényel. Tűzriadó esetén ne felejtsd  el magaddal vinni a kulcsokat, lehet vissza kell térned, ha a kijáratot eltorlaszolja a tűz.

8. A PLEASE MAKE UP THIS ROOM tábla hirdeti, hogy a vendég nincs a szobájában! Tehát szabad préda… A DO NOT DISTURB  táblát – ha elhagyod a szobád – ki lehet rakni megtévesztésnek is! Főleg, ha értékek vannak a szobában. És telefonon vagy a recepción mégis lehet takarítást kérni.

9. A szoba számát csak a kulcsot vagy a plasztiklapot  tartalmazó tokon szabad(na) feltüntetni, egyébként, ha elveszik, könnyen kerülhet illetéktelen kezekbe.

10. Jó, ha a szoba közel van a lifthez, és minél messzebb a felújítási munkálatoktól!

11. Nem szabad a szobának a vészkijárathoz közel lennie, sokat állandóan nyitva tartanak.

12. Egy nagyobb ventilátor a mennyezeten hasznos lehet a szúnyogok ellen: a szélben nem tudnak olyan jól repülni, ezt vedd figyelembe, mikor szúnyogokkal teli helyen választasz hotelszobát.

13. Ha drága ruháidat a szekrényben a fogasra akasztod, kisebb az esélye, hogy ellopják, a tolvajok általában azt viszik el, amit rögtön meglátnak.

14. A személyes iratokat be kell zárni az asztalfiókba vagy a széfbe.

15. Hotelszobád ajtaja elé éjszakára támassz egy széket s tegyél rá egy poharat vagy üveget - ha hívatlan látogatót kapnál, a zajra biztosan felriadsz, a látogató meg tán megijed, s továbbáll.

16. Ha ellopják a táskád a szállodában, azonnal szólj a személyzetnek, ha a pénz nem is, az iratok előkerülhetnek valamelyik szemetesből, ugyanis az egész táskával túl kockázatos a tolvajnak a szállodát elhagynia.

17. Ha felmégy vagy lejössz a szobából, a liftnél a gombok mellett állj, háttal a falnak, ha baj van, az összes gombot nyomd meg egyszerre.

18. Hetedik emeletnél magasabb szobát ne fogadj el, a hagyományos tűzoltólétrák ugyanis ennél magasabbra nem érnek fel.

 

Autóvezetés:

1. Forgalmas utcákban, mikor a táskád az egyik oldalon a kocsiba teszed, zárd le az ajtót, amíg a másik oldalon be nem szállsz az autóba.

2. Ha egy közlekedési lámpánál megállsz, mindig legyen legalább félig felhúzva az autó ablaka, ugyanis könnyen benyúlhatnak, és elvehetik a nyakláncod vagy kézitáskád némely erre specializálódott személyek.

3. Jobb, ha nem teszed magad mellé a táskát a szomszéd ülésre. Motoros tolvajok a kocsi mellé húzódva betörhetik az ablakot, és kiemelhetik a táskát.
 
4. Ha egy elhagyatott úton valaki jelzi, hogy meghibásodott az autód, ne állj meg, míg forgalmas részre nem érsz, de akkor se szállj ki, hanem nyomd addig a dudát - ez a nőktől jobbára elfogadható - míg oda nem jön, és segít valaki.  Közben figyeld, hogy nem követtek-e, s ha mégis, ne tőlük kérj segítséget...

Ha más kér segítséget a lerobbant kocsija mellett állva, vagy akár fekszik az úton valaki... sajnos azt kell mondanom: ne kockáztass, ez is lehet csel, hogy megállítsanak és kiszállásra késztessenek. Ha nő vagy, és egyedül egy elhagyatott helyen ... nem vagy abban a helyzetben, hogy másnak segíts.

5. Ha idegen helyen az autóban segítségre van szükséged, ne nyisd ki teljesen az ablakot, ott a duda... de aprókat dudálj, figyelem felkeltésül.

6. Az autóban nem szabad figyelemfelkeltő tárgyakat elől hagyni, különösen térképet és útikönyvet. Ez jelzi, hogy turista vagy, és azt, hogy érdemes feltörni a csomagtartót…
 
7. Kivilágított és lehetőleg őrzött helyen parkolj.
 
8. Ne szállj ki a taxiból, amíg nem győződtél meg arról, hogy a helyes címre hoztak, fizess az autóban, így nyugodtan ellenőrizheted, jól kaptál-e vissza.

9. Ha kocsival érkezel a reptérre, s ott is hagyod, írd fel a visszafelé szóló jegyre a parkolóhelyed. A parkolójegyet pedig hagyd az autóban, de egy kívülről nem látható helyen, a parkolójegyet ugyanis roppant könnyű elveszíteni az utazás alatt.

 

http://www.baptistasegely.hu/hirek/kulfold/tanacsok-a-tulelesert-interju-a-baptista-szeretetszolgalat-biztonsagi-csoportjanak-vezetojevel

Kapcsolódó szakirodalom: Horváth Sándor: TÚLÉLÉS, fókuszban a biztonság (kézikönyv békefenntartóknak, segélyszervezeteknek, utazóknak)

Humanitárius Kft. Budapest, 2012. ISBN 978-963-08-5045-2

 


Clicky Web Analytics