Átfordulós hinta ismertető

Felhőút Sportrepülő Egyesület
Átfordulós hinta ismertető
2007.

 

atford.jpg

Az átfordulós hinta kiváló edző szerkezet, és nem mellékesen, egy jó kaland!

Biztos ti is gondolkoztatok már azon gyermekkorotokban, amikor hintáztatok, hogy meddig lehet fölhajtani a hintát, vagy milyen jó lenne átfordulni vele. Nem tudom, hogy ezzel mindenki így van-e, vagy ez csak a "repülős aggyal" születettek tulajdonsága, de vannak emberek, akik szeretik kitapogatni a végső határokat. Te is ilyen vagy?

Itt most nincs határ! Ezen a hintán addig hajtod fel magadat, ameddig csak akarod. A hinta biztonságos, erős, átfordulásra alkalmas szerkezetű, a benne álló ember pedig biztonságosan rögzítve van. Az átfordulás előre, hátra vagy akár oldal bekötéssel is lehetséges.

Persze, ez azért nem ilyen egyszerű. Az átfordulás erőt, ügyességet és bátorságot igényel. Az erőre annál nagyobb szükség van, minél ügyetlenebbül csináljuk. Többet ésszel, mint erővel. Ha ügyesen csinálod, akkor sokkal kevesebb erőre van szükséged. Gyakorlott személy akár több száz átfordulást is végezhet egyfolytában. Az ügyességre, ritmusérzékre is szükség van, mivel a változó magasságú felemelkedés változó ritmusú hajtást kíván meg. Ha rossz ritmusban rogyasztod vagy nyújtod a lábad, nem növeled a lendületet, hanem elveszted. A bátorságra - a tapasztalataink szerint - a vízszintes pozíció fölé kerüléskor kezd igazán szükség lenni. Ha nincs meg a kellő lelkierő, nem tudsz koncentrálni, és akkor nem fog sikerülni az átfordulás.

A felső holtponton (ahol akár meg is lehet állni ügyes egyensúlyozással) mínusz 1 G hat a testre (vagyis +1 G láb-fej irányban), az alsó holtponton pedig a sebességtől függően plusz néhány G terhelés. Mivel ezek a változó irányú terhelések folyamatosan érik a testet (a sebesség függvényében), ez egy kiváló testedzési lehetőség. Minden izmot megmozgat, nem csak a kar és a láb izmokat, hanem még olyan belső izmokat, belső szerveket is, amelyeket másképp nagyon nehéz lenne edzeni.

atford1.jpg

A hinta alkalmas az egyensúlyszervek edzésére is. Vannak nehezítő tényezők is, ugyanis attól függően, hogy hova irányítja a hintázó ember a tekintetét, vagy hogy forgatja a fejét az átfordulások közben (vagy akár becsukja a szemét), más és más irányú terhelések érik a fejét, vagyis a fülében elhelyezkedő egyensúlyszerveket.

A hinta Gödöllőn található. Előzetes egyeztetés után várunk 4-8 fős, vállalkozó szellemű, magukat kipróbálni vágyó csapatokat. Rég nem féltél már repülés közben? Gyere hintázni!

A csoportoknak bemutatót tartunk, elmondjuk a trükköket, bemutatjuk a helyes technikát.

További információk: Szabó Péter (06)20 3 466 004, vagy: felhout qkac felhout ponty hu

Clicky Web Analytics