Fullstall, befűződés, nyitás, csobbanás...

Fullstall, befűződés, nyitás, csobbanás...

Írta: Farkas Szilárd (lupus78)

Megjelent: www.pg.c2.hu
?Mentőernyő!" fórum

Eddig egy éles mentőernyő nyitásom volt, idén nyáron Ölü Denizben, Törökországban. Fullstallt gyakoroltam, csináltam is egy szépet, stabilizáltam, majd ezen felbuzdulva gondoltam, megy ez már nekem és húztam neki újra. Nos a második próba már nem sikerült annyira jól, előrelőtt a kupola, kaptam egy ordas felest és az be is fűződött annak rendje és módja szerint. A befűződött oldal, kb fele akkora lett mint a másik és azonnal el is indult a merülő. Pörögtem rettenetesen lefelé, s bevallom, be is ijedtem. Azonnal mentőernyő nyitásra gondoltam (bár 1500-ön voltam, szóval még meg lehetett volna oldani... utólag könnyű okosnak lenni :) ).

Szóval lenyúltam a mentőernyőhöz. Haskontérnerem van, egy körkupolás RS2 mentőernyővel.
Első gond: mellényúltam a fogantyúnak, mert a G erők miatt kicsit elmértem a távolságot :) Majd amikor elértem akkor kellett két erős rántás, mire ki tudtam szedni a helyéről. Ahogy kint volt, örömömben el is dobtam! :) Nos, a befűződés jobb oldalon volt, jobb kezes vagyok és egyértelműen a jobb oldalra van kivezetve a mentőernyő, tehát nem volt választásom, merre dobjam. Szóval eldobtam jobbra a cuccot, mellém és nem mögém! A mentőernyő szépen ki is jött a belső konténerből, a zsinórok lefutottak, de kb ezzel egy időben a befűződött kupolám is fölé forgott! Az eredmény az lett, hogy a mentőernyő befeszült a pörgő kupolám alá!
Tehát ott volt a főernyőm, jobb oldala befűződve, pörögtem az ernyővel, horizonttal párhuzamos kupolával. A mentőernyő pedig a sebességtől a befűződött oldal zsinórjai alá feszült, a mentőernyő zsinórok kinyúlva, de a mentőernyő kupolája még csukott állapotban, egy hosszú háromszög formájában. Nos ettől nem lettem boldogabb :) Elkezdtem piszkálni a mentőernyő zsinórjait, kicsit húzogattam őket, amitől elég gyorsan megoldódott a helyzet. Vagy átcsúszott a főernyő zsinórjai között, vagy elcsúszott mellette, de a lényeg az, hogy kinyílt. Nagy robajjal végigszakadtak a tépőzárak, és a kupola ott volt a fejem felett :)
Innen már csak 5 perc ejtőernyőzés következett. Persze még itt sem volt vége. Esélyem sem volt a főkupolát összeszedni, mert ahogy kinyílt a mentőernyő, a főernyő egyszer becsavarodott, és én is lecsúsztam a beülőben. A főernyő becsavarodása persze tovább folytatódott, annyira, hogy mire beértem a tengerbe, már kb 2 méter hosszan masszívan fel volt csavarva (egy A zsinóron a külső burkot meg is égette!)
Nem tudom, mennyivel jöhettem, de nem tűnt túl vészesnek a vízbe érés (70kg vagyok) és a külső szemlélők is azt mondták, hogy lassan jöttem lefelé. Amúgy mindenki mondja, hogy mennyire para vízbe érni, mert hogy a beülő befordít a vízbe és megfulladsz! Ez egyáltalán nem volt para, lehet hogy a beülőm nem hajlamos rá, vagy egyszerűen ennyire profi vagyok :)

A legjobb az volt az egészben, hogy nagyon örültem az egész esetnek! Rengeteget tanultam belőle!

  1. meg tudtam volna oldani az esetet (vagyis azt hiszem, a mai tudásommal meg tudnám)
  2. legyél tisztában vele, hogy hol a mentőernyőd, és hogy azt ki is tudod szedni a tokból
  3. tudatosan dobd el a mentőernyőt, ne csak arra, amerre éppen esik. Esetemben jobb lett volna, ha a hátam mögé dobom inkább, mert akkor nem pörög fölé a főernyő!
  4. ha lazák a combcsatok, akkor nagyon le tudsz csúszni a beülőből
  5. próbáld meg összeszedni a kupolát
  6. nem fordít be a beülőm a vízbe!
  7. kellemes a török tenger még a parttól 1 kilométerre is
  8. hogyan kell az ernyőből kimosni a tengervizet
Clicky Web Analytics